Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών ενώσεων των δύο περιοχών, σύμφωνα με τους οποίους οι Ρώσοι ταξιδιώτες εξακολουθούν να προτιμούν τα ξενοδοχεία με περισσότερα "αστέρια" (επωφελούμενοι και από τις χαμηλές τιμές που πετυχαίνουν μέσω early booking - προκρατήσεων), ενώ σπανίως διανυκτερεύουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Οι προσδοκίες για ανάκαμψη - έστω ελαφρά - του εισερχόμενου τουρισμού από Ρωσία προς τα γνωστά βορειοελλαδικά θέρετρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας (Rosstat) αποτυπώνουν θετική εικόνα για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας: ενδεικτικό είναι ότι το 2016, μια χρονιά κατά την οποία λιγότεροι Ρώσοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό (με τον αριθμό τους να σημειώνει πτώση περίπου 8%), η Ελλάδα όχι απλά δεν επηρεάστηκε δυσμενώς, αλλά "είδε" και σημαντικά περισσότερες αφίξεις (+23,4%), καταλαμβάνοντας μάλιστα βελτιωμένη θέση μεταξύ των αγαπημένων προορισμών των Ρώσων τουριστών (τη 13η έναντι της 16ης το 2015, με μερίδιο 2,5% επί του συνόλου των Ρώσων που ταξίδεψαν εκτός συνόρων).
πληρωμη μεσω τραπεζικου λογαριασμου
Χαλκιδική
Αναμένονται περίπου 70.000 αφίξεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν κυρίως ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων
αυτόματο πότισμα μπαλκόνι
"Στη Χαλκιδική εκτιμούμε ότι θα έχουμε φέτος μικρή αύξηση αφίξεων, της τάξης του 10% σε σχέση με το 2016, από τη ρωσική αγορά, δηλαδή αναμένουμε να δούμε περίπου 70.000 αφίξεις (σ. σ. αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου "Μακεδονία"). Παρατηρούμε παράλληλα ότι οι Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, έχοντας φροντίσει να κάνουν προκρατήσεις ήδη από τον χειμώνα (early bookings), μέσω των οποίων εξασφάλισαν χαμηλές τιμές" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού της Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.
.net class overhead
Ερωτηθείς για τη διαδικασία έκδοσης βίζας και το κατά πόσον οι χρόνοι έχουν επιταχυνθεί, απαντά ότι "παρότι μέχρι τον Φεβρουάριο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, μετά τον Μάρτιο οι συνθήκες βελτιώθηκαν πάρα πολύ και πλέον ο μέσος χρόνος έκδοσης της βίζας για έναν Ρώσο που επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα είναι οι 48 ώρες". Ως προς τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων τουριστών, ο κ. Τάσιος διευκρινίζει ότι δεν επισκέπτονται πλέον μόνο τη βόρεια Ελλάδα, όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά τα δημοφιλή θέρετρα σε όλη τη χώρα.
Στη Χαλκιδική επιλέγουν κυρίως το πρώτο και το δεύτερο "πόδι" (Σιθωνία και Κασσάνδρα), όπου υπάρχει η υψηλότερη συγκέντρωση ξενοδοχείων υψηλότερων κατηγοριών (τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επισκέπτονται τη γειτονική του Αγίου Όρους Ουρανούπολη, στο τρίτο.
Κρήτη: Ο νέος αγαπημένος προοροσμός
Η νέα "αγαπημένη" τους είναι η Κρήτη, που αποτελεί τον πρώτο προορισμό τους, ενώ ακολουθούν η Ρόδος και η Κως.
Πιερία
Ελαφρώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι, μετά μια διετία κάθετης πτώσης στις αφίξεις
Στην Πιερία, η σοβαρή υποτίμηση του ρουβλιού, που οδήγησε σε σαρωτική απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων στο εξωτερικό, αποτυπώθηκε σε κάθετη πτώση των αφίξεων από το 2015. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Ευαγγελία Λάμπρου - Ξυπτερά, "τα τελευταία δύο χρόνια ο εισερχόμενος τουρισμός από τη ρωσική αγορά μειώθηκε πάρα πολύ σε σχέση με μια τριετία πριν. Η εκτίμηση που υπάρχει για τη φετινή σεζόν, με βάση τις πληροφορίες από τους ξενοδόχους-μέλη της ένωσης, είναι ότι η εικόνα - σε ό, τι αφορά τις αφίξεις - θα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου